A lakástűznél a füst sokszor veszélyesebb lehet, mint a lángok

Több lakástűz volt a közelmúltban a megyében, ami sajnos emberéletet is követelt. Egy pár ezer forintos füstérzékelő készülék életeket menthet.

A katasztrófavédelem ügyeletén csörgött a telefon néhány nappal ezelőtt, hogy tűz keletkezett egy társasházi lakásban a pécsi Szigeti úton. A lángok az első emeleten, egy konyhában csaptak fel, ami miatt füsttel telítődött a lakás, és a társasház lépcsőháza. A füst miatt tizennyolc embernek kellett elhagynia a társasházat, hármójukat a pécsi tűzoltók az erkélyről mentették le. A tűzoltók eloltották a tüzet, a lakás lakhatatlanná vált, egy embert ismerősök fogadtak be, számolt be a lakástűzről a katasztrófavédelem. 

Pár nappal korábban szintén Pécsett, a Feitig Imre utcában lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat. A segítség pár perc alatt a helyszínre ért, ahol egy korábbi tűz nyomait és egy holttestet találtak. A lakásban a konyha teljesen kiégett, és a konyha melletti előszobában lévő tárgyak is megolvadtak. A tűz pontos keletkezési körülményeinek feltárása érdekében tűzvizsgálat indult. 

– Nem tudjuk elégszer elmondani: ha a füstérzékelő jelez, azt biztosan meghallod. Az ugyanis 85 decibellel sípol. Hangosabban, mint egy síró csecsemő (80 decibel)

 – írta a közösségi oldalán a katasztrófavédelem. 

A lakástüzek többségénél nem a tűz okoz sérülést, hanem a felszabaduló füst vezet füstmérgezéshez, rosszabb esetben halálhoz. A statisztikák szerint nemcsak haláleset nem következett be, hanem füstmérgezést sem szenvedett senki azokban a lakásokban, házakban, ahol volt füstérzékelő. 
Egy néhány ezer forintos füstérzékelő hangosan sípol, ha füstöt észlel, így a tüzet még annak kialakulásakor meg lehet fékezni, és nem okoz komolyabb károkat. A katasztrófavédelem elmondta, hogy jó lenne ha a lakások minden szobájában lenne ilyen készülék, de ha ez nem megoldható, egy beszerzésére és felszerelésére mindenképp szükség lenne. 

Forrás: https://www.bama.hu/helyi-kek-hirek/2022/11/a-lakastuznel-a-fust-sokszor-veszelyesebb-lehet-mint-a-langok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük