Több intézmény és társasház csatlakozik a távhőre

Idén is bővíti felhasználói körét a Pécsi Távfűtő Kft. (Pétáv). A távhőrendszer bővülése nemcsak a város levegőjét óvja, de növeli a távhőszolgáltatás energiahatékonyságát és kedvezően befolyásolja az árak alakulását is.

Idén februárban már a távhőre csatlakozott a Nemzeti Kosárlabda Akadémia, a Pécsi Tudományegyetem Damjanich utcai kollégiuma és a Ferencesek Kertje társasház is. Előkészítési szakaszban van a PTE Ifjúság úti uszodájának, a Hunyor Szállónak, a Centrál Liget lakóparknak, a PTE Biofizikai Intézetének, a Szent Mór Iskolaközpontnak, a Pátria Szállónak, a PTE bölcsőde-óvodájának és az uránvárosi piacnak a távhőre kötése – tudtuk meg Rozsos Rózsától, a Pécsi Távfűtő Kft. vállalat- és ügyfélkapcsolati menedzserétől.

A szolgáltató több mint 1,2 milliárd forint összegű európai uniós támogatást nyert az „Új fogyasztók csatlakoztatása és szolgáltatói hőközpontok szétválasztása a pécsi távhőrendszeren” elnevezésű projektjének megvalósítására, így a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében csaknem 2 és fél milliárd forint összegű beruházásokkal bővítheti piacát és teheti még hatékonyabbá a szolgáltatását.

A program keretében Pécsett 22 elavult szolgáltatói tömbhőközpontot szüntetnek meg, helyettük pedig 141 új, korszerű felhasználói hőközpontot alakítanak ki. A tömbhőközpontok megszüntetésével egy korszerű, takarékos, az épületek egyedi fűtési igényeihez igazodó technológia valósul meg, emellett pedig jelentősen csökken a hálózati és hőközponti energiaveszteség és a villamosenergia-felhasználás.

Több intézmény csatlakozik a távhőre

Idén csatlakozik a pécsi távhőellátó rendszerre a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság egyik Athinay úti épülete és megkezdődnek a Székesegyház távhőre csatlakoztatásának munkálatai is. A beruházásokkal jelentősen csökken a városban a szén-dioxid-kibocsátás. A fejlesztések a Bajnok utcát is érintik, ahol korszerű, előre szigetelt vezetékre cserélnek egy 150 méteres, már elöregedett vezetékszakaszt. A Testvérvárosok terei óvoda felújítását megragadva pedig egy hőfogadó és mérőállomást is kialakítanak. Emellett a Széchenyi 2020 program keretében a szolgáltató 167 új korszerű hőközpontot létesít és mintegy 11 ezer méter nyomvonal-hosszúságú előre szigetelt vezetéket épít.

Csökken a szén-dioxid-kibocsátás

A KEHOP projekt keretében jelenleg a Pétáv Kft. által üzemeltetett földgáztüzelésű kazánnal ellátott öt épület a megújuló alapú vezetékes távhőre vált, illetve több új felhasználó csatlakozik a távhőrendszerre. A hazai távhőszolgáltató cégek között egyébként a több mint 30 ezer háztartást kiszolgáló Pétáv használ fel a legnagyobb – 95 százalékot meghaladó – arányban megújuló forrást a hőelőállításhoz.

– A beruházás energetikai és fenntartási szempontból is jelentős előnyökkel jár.

A távhőrendszer bővülése nemcsak a város levegőjét óvja, de növeli a távhőszolgáltatás energiahatékonyságát, és hosszabb távon kedvezően befolyásolja a pécsi távhőárak alakulását is – mondta Rozsos Rózsa.

 

Forrás: https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/tobb-intezmeny-es-tarsashaz-csatlakozik-a-tavhore-1443900/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük