Mások illegálisan lerakott szemete után fizethetnek a társasházak

Több pécsinek is azért kellett fizetnie ártatlanul, mert a társasházi közös képviselők inkább kifizetnek súlyos összegeket csak azért, hogy ne legyen komolyabb retorzió, mert ismeretlenek a szemetesük mellé pakoltak le illegálisan szemetet. A városvezetés egy jogszabályra hivatkozik.

A felháborodott lakók a baloldali városvezető közösségi oldalán is jelezték, hogy miközben szelektív gyűjtőkhöz helyeztek ki kamerákat, addig komoly gondot okoznak azok, akik mások kukáit tömik tele, vagy egyszerűen azok mellé helyezik el a szemetüket illegálisan. A lapunk által is megkérdezett – Nagy Ferenc téri és Páfrány utcai – társasházakban élők ugyanis azt mondták, hogy az ilyen szemét elszállításáért is nekik kellett extraköltségként fizetniük a Biokomnak, miközben semmi közük nem volt hulladékhoz.

– A társasházunk beszámolójában szerepelt, hogy tavaly 96 ezer forintot kellett fizetnünk azért, mert háromszor külön lomtalanítást kellett végrehajtanunk hatósági felszólításra, ugyanis valakik a szemetesünk mellé hordtak ki hulladékot többször is – mondta az egyik, az esetleges retorziók miatt inkább a neve elhallgatását kérő panaszos Kertvárosból. A Páfrány utcából is hasonló panaszról számoltak be: az egyik ott élő lapunknak azt mondta, esetükben az történt, hogy a közös képviselő kapott egy e-mailt, amiben véleménye szerint egyfajta nyomásgyakorlásként felhívták a figyelmet a kukájuk melletti hulladékra, majd a szerinte megijedt közös képviselő inkább az ő pénzükön elvitette az ismeretlenek által lepakolt szemetet.

A pécsi önkormányzat közölte, hogy egy 2008-ban hozott szabályozás szerint „az ingatlanhoz tartozó és közterületen lévő háztartási hulladékgyűjtők környékének tisztán tartása a hulladékgyűjtő tulajdonosának (használójának) a kötelezettsége”. Hozzátették: a Biokom hatósági jogkörrel az ügyben nem rendelkezik, büntetést nem szabhat, és nem is szab ki. Amennyiben a vállalat dolgozói tapasztalják, hogy a közterületen lévő kommunális hulladékgyűjtők mellett többlethulladék van, akkor a cég felveszi a kapcsolatot az érintett társasház közös képviselőjével, és kéri annak elszállítását. Erre több lehetőség is adott, köztük van a Biokom Kft. szolgáltatása is, de az ezért fizetendő szolgáltatási díj nem büntetés, vagy pótdíj. Az idén hasonló ügyekben eddig 1067-szer vette fel a társaság írásban a kapcsolatot a közös képviselőkkel, ingatlantulajdonosokkal, de csak 86 esetben kapott megrendelést a cég, a többi ügyben a megkeresettek más megoldást választottak – közölték.

Forrás: https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/masok-illegalisan-lerakott-szemete-utan-fizethetnek-a-tarsashazak-4037525/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük