Mi történik Kispesten? Több tízmilliót kérnek számon a lakók a hónapok óta köddé vált közös képviselőtől, a rendőrség nyomoz

Ki nem fizetett gáztartozás, több tízmilliós hiány az általa kezelt társasházaknál – ezt hagyta hátra felháborodott 19. kerületi lakók szerint a közös képviselő, akit hónapok óta el sem tudnak érni. A rendőrség egy 9,8 milliós tartozás miatt indított nyomozást, de a lakók körében ennél magasabb összegekről lehet hallani. A BudaPestkörnyéke.hu utánajárt a közösségi oldalon terjedő beszámolóknak.

Sajátjaként bánt a társasházak számlájával

“Kispesten nyílt titok, hogy kiről van szó, de amíg a rendőrség nem tudja meggyanúsítani, tehetetlenek vagyunk, a házak futnak a pénzük után” – mondja egy felháborodott 19. kerületi lakó a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak. A lakók, és most már a rendőrség gyanúja is az, hogy a közös képviselő a sajátjaként bánt az általa kezelt házak számlájával hónapokon át.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sok milliós tartozást halmozott fel

Van, ahol a gyanú szerint 9,8 millió forintos gáztartást halmozott fel, más háznál 13, de van, ahol legalább 20 millió forintnak veszett nyoma. A közös költséget a lakók befizették, azonban azt végül a szolgáltató nem kapta meg. Erről több lakó a Facebookon tette közzé először panaszát, az egyik ügyről beszámolt a Ripost is.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Hűtlen kezelés a gyanú, csak gyanúsított nincs

Hírportálunk információi szerint eddig legalább két ház közössége fordult a rendőrséghez. „A Budapesti Rendőr-főkapitányság 19. kerületi Rendőrkapitányság feljelentés alapján 2021. július 30-án rendelt el nyomozást hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt. A nyomozásban gyanúsítotti kihallgatás nem történt, jelenleg adatgyűjtés van folyamatban, illetve a rendőrkapitányság közüzemi szolgáltató felé is megkereséssel élt.” – írta a rendőrség a BudaPestkörnyéke.hu megkeresésére.

Nyáron jött a hidegzuhany

Hidegzuhanyként érte a lakókat nyáron, amikor kiderült a 9,8 milliós számlatartozás: mégpedig úgy, hogy a szolgáltató kikapcsolta a gázt a háznál. Egy hónapra meleg víz nélkül maradtak, mire sikerült visszakapcsoltatni, ehhez viszont egy összegben kellett kifizetniük a lakóknak a sok hónap alatt felgyűlt tartozást. Az értesítéseket a szolgáltató rendesen küldte a közös képviselőnek, ő viszont a lakókat már nem tájékoztatta.

A karantént használta ki

Úgy tudjuk, a közös képviselő egyéni vállalkozóként legalább hat társasházat kezelt. Munkáját a számviteli bizottság sem ellenőrizte túl hatékonyan. A karantén ideje alatt közgyűléseket nem tartott, így le sem tudták volna váltani, a havi elszámolások pedig elmaradtak a lakók irányába. “Így szinte senkinek nem volt rálátása a pénzügyi folyamatokra, folyton arra hivatkozott, hogy a vírus miatt nem lehet találkozni, elszámoló számlákat egyikünk sem látott” – mesélte az egyik lakó portálunknak.

Már el sem tudják érni

Ahogy kipattant a botrány a nyár közepén, a közös képviselő felszívódott. A telefont nem vette fel a lakóknak – amikor mégis, akkor hitegetni, nyugtatni próbálta őket -, irodájában hiába keresték, sosem találták. Többen úgy tudják, bár van kispesti címe, másik városban él jelenleg is.

Nem tudják beperelni sem

2020-ban szigorították a törvényt, azóta a közös képviselők a saját vagyonukkal felelnek a hibákért, a mulasztásokért, amelyek miatt akár 5 millió forint pénzbírságra is büntethetik őket. A kispesti lakók tudomása szerint azonban a köddé vált közös képviselő “gondoskodott arról, hogy semmi ne legyen a nevén, ne lehessen még csak beperelni sem”. 4,4 millió magyar lakásból 1,5 millió feladatait látja el Magyarországon közös képviselő. A szigorítás szükséges volt, mivel nagy részük szakirányú végzettség nélkül, civil munkája mellett kezelt társasházakat, amiből adódtak viták.

Nagyon bíznak a lakók a rendőrségben

Bár több társasház is sok milliós tartozásokkal szembesült, a hivatalos gyanúsításban többen közülük még nem szerepelnek. A rendőrség óvatos, folyamatosan gyűjti a bizonyítékokat. Úgy tudjuk, rengeteg lakót meghallgattak már tanúként, alapos, mindenre kiterjedő munkát akarnak végezni, ebben pedig nagyon bíznak a lakók. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Forrás: https://budapestkornyeke.hu/mi-tortenik-kispesten-tobb-tizmilliot-kernek-szamon-a-lakok-a-honapok-ota-kodde-valt-kozos-kepviselotol-a-rendorseg-nyomoz/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük