A legjobb szobanövények

1. Areca (arekát) pálma

Az Arekát pálma az egyik legjobb tisztító növény a NASA kutatásának értékelése szerint. Dr. Wolverton tanulmánya alapján úgy véli , hogy a 8. helyen áll a formaldehid-eltávolító képessége. Ezt a szobanövényt, mint a leghatásosabb párásítót azonosította a MetaEfficient.com .Az Arekát képes fenntartani az otthonod nedvességét még száraz időszakban is, és eltávolítja a kémiai mérgeket a levegőből. A téli időszak során annyira hatásosan fenntartja a páratartalmat, hogy akár ki is kapcsolhatnád az elektromos párásító gépedet!

2. Botpálma (Rhapis excelsa)

A NASA kutatásaiban ez a szobanövény ugyanazt az értékelést kapta mint az Arekát pálma. A Botpálma egy rendkívül alkalmazkodó növény és a világ minden pontján megtalálható akár száraz, akár nyirkos helyen is. Ellenáll a növénykárosító bogarak nagy részének. A  botpálmafa nem a leghatékonyabb a formaldehid eltávolításában tehát ha ez problémát jelent, talán jobb ha egy másik növényt keresel.

3. Bambuszpálma

A bambuszpálma a dobogón a harmadik helyet érte el a formaldehid eltávolító képességével. Nedves környezetben, de nem túl vizes talajban és sok napsütés hatására gyorsan nő. Ez a pálmafaj sok teret igényel a növekedéshez, tehát nem ez lesz a legjobb választás, mint íróasztalt díszítő növény.

4. Szobafikusz

Dr.B.C.Wolverton tanulmánya, „Az 50 szobanövény, ami megtisztítja a házunkat vagy az irodánkat” szerint ezt a házi növényt (latin nevén Ficus Robusta) a 20 vezető növény egyikeként emlegetik. Ez a szobanövény nedvességet termel, így eltávolítja az illékony szerves anyagokat és a levegőben lévő mikroorganizmusokat, amint ezek a szobába kerülnek. Idővel a szobafikusz egyre hatékonyabban pusztítja el a levegőben jelenlévő méreganyagokat. A szobafikusz levelében található baktériumok felbontják a méreganyagokat és meg is kötik ezeket. A folyamat után tiszta levegőt áraszt a környezetünkbe. Ahogy a növény növekszik, a mikroorganizmusok száma is növekszik. A megnövekedett baktériumszám segíti a növényt, hogy sokkal hatékonyabban vonja ki a levegő méreganyagait.

5. Dracéna

A dracéna (latin nevén dracena dermensis) a NASA rangsorán 7.8 pontal az ötödik helyezést érte el. Az adatok szerint óránként 1,328 mikrogramm formaldehidet távolít el. Sőt még a xilént is lebontja, óránként 154 mikrogrammot. Javasolt helye a lakásban: ezek a növények főleg az újonnan szőnyegezett, bútorozott lakásokba valók, ahol a formaldehid mennyisége még nagyon magas.

Néhány tipp, hogy a növény egészséges maradjon:

  • Szereti  a vibráló fényt, de kevésbé tűri a közvetlen napsugárzást
  • A tavaszi és a téli időszakban végig locsolni kell, de a köztes időben hagyni kell, hogy a föld picit kiszáradjon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük