Továbbra sem lesz könnyű megtalálni a közös képviselőket

Egyelőre nem kell adataikat bejelenteniük a földhivatalhoz a közös képviselőknek – az új előírás bevezetésének határidejét bő egy évvel kitolták. A társasházi közgyűléseknek viszont itt az ideje – a lakók érdeke, hogy ezeken minél többen részt vegyenek.

Mégse kell ez év januárjától szerepeltetni az ingatlan-nyilvántartásban a társasház törzslapján a közös képviselő, vagy az intézőbizottság elnökének adatait – az új előírást ez év január 1-jétől vezették volna be a vonatkozó törvény szerint, a határidőt azonban egy tavaly decemberi döntés szerint kitolták 2020. május 1-jéig. Jóllehet, az érintettek és az érdekképviseletek is nagyon várták a módosítás bevezetését.

– Sok esetben hosszas „nyomozás” során lehet csak kideríteni, ki az adott társasház közös képviselője, ami akár egy lakás adásvétele, vagy bármilyen egyéb intézendő teendő során megnehezíti, lassítja az ügyintézést – vázolta a helyzetet Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének baranyai elnöke. – Jóllehet a járási hivataloknak eddig is be kellett jelenteni ezeket az adatokat, ennek azonban nem mindenki tett eleget, a szigorítás többek közt ezért is vált szükségszerűvé. Ha a földhivatali nyilvántartásban minden ház törzslapján szerepel majd, hogy ki az adott épület tisztségviselője, jelentősen egyszerűsíti a helyzetet, ezért vártuk nagyon az előírás hatályba lépését – tette hozzá az elnök, kiemelve, hogy a határidő hosszabbításának oka az érdekképviselet előtt nem ismert.

Ez év május 1-ig a közgyűlés által elfogadott és a számviteli szabályok szerint készített pénzügyi beszámolót is be kellett volna nyújtani az ingatlanügyi hatósághoz – ennek bevezetése is jövő év májusára tolódott.

Nagy Emil a társasházakat érintő aktualitások kapcsán elmondta, a közgyűléseket minden év május 31-ig kell megtartani, a meghívókat az elkövetkezendő hetekben kapják meg a lakók. – A tapasztalat szerint a lakástulajdonosok részéről jellemzősen csekély az érdeklődés, pedig saját érdekük, hogy minél többen részt vegyenek ezeken a megbeszéléseken.

 

Forrás: https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/tovabbra-sem-lesz-konnyu-megtalalni-a-kozos-kepviseloket-1668568/?fbclid=IwAR2KtNtM_ptpEADPnXLeHj2S_SYuO5LgHQq2gNsIJlF_4m6lPLbtKHFhjhE

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük