Sok társasházban okoznak problémát az öntörvényű lakók

Ha sok ember él együtt, ott óhatatlanul kialakulhatnak problémák. A társasházakban is rendszeresen gondot okoz a folyosóra lelakatolt kerékpár, a lakásajtó elé kirakott ruhaszárító. Az öntörvényű lakókat a büntetés lehetősége sem riasztja el, néha a közös képviselő is tehetetlen.

– Az egyik szomszédunk úgy döntött, az emeleten lévő közös tárolót egyedül ő használja, és telepakolta a holmijaival – panaszolta Katalin.

– Amikor az egyik gyűlésen szóba került, miért nincs lehetősége a lakóknak valahova elhelyezni a kerékpárokat, babakocsikat, ő csak annyit mondott, hogy neki nem szólt senki, hogy használni szeretné. A gond ezzel csak az volt, hogy rajta kívül senki más nem tudott a közösen használható tárolóról.

Szolnokon több társasházban is problémát okoznak az öntörvényű lakók. István a folyosón elhelyezett kerékpárokat említi.

– Az csak a probléma egyik része, hogy útban vannak, de tudomásom szerint a katasztrófavédelem meg is büntetheti a házat, ha akadályt talál a menekülési útvonalon – mondta a férfi.

Egy megyebeli, új típusú társasházban a közös képviselőnek sincs egyszerű dolga. Elmondta, hiába szól a problémás lakóknak, hogy tartsák be a szabályokat, fittyet hánynak a különböző jelzésekre.

– Elfoglaltak egy tárolót, és nem partnerek abban, hogy mások is oda pakoljanak. Emiatt a többi lakó vagy az erkélyére, vagy a folyosóra szorul a kerékpárjával, babakocsijával. Ami egy újabb problémát szül – mondta a közös képviselő.

Szolnokon az egyik Ady Endre úti társasházban is vannak visszatérő kellemetlenségek.

– A lakók almát, krumplit, kerékpárt vagy szánkót pakolnak ki, de az is előfordul, hogy ruhát szárítanak a folyosón. Ez pedig tűzvédelmi szempontból nagyon veszélyes. Ugyanis ha már a szomszéd is kirakja a szétnyitható ruhaszárítóját, a kettő együtt teljesen elzárja a menekülési útvonalat – mondta Fehér Sándorné, a társasház közös képviselője.

Hozzátette, a legtöbb lakó megérti, hogy csak virágot lehet kirakni a közös helyiségbe, vannak azonban renitensek.

– Olyanok is, akik a folyosó végén található közös porolóerkélyre teregetnek, vagy az álmennyezettartó rúdra akasztják a vállfára rakott, mosott ruhát. A liftnél pedig az szokott gondot okozni, hogy a házi kedvencek odapiszkítanak, és ezt a gazda nem takarítja el – sorolta a problémákat a közös képviselő.

Csak az előírások szerint használhatják

A társasházakban nem csak jogai, hanem kötelezettségei is vannak a tulajdonosoknak, az ott élőknek. Ennek érdekében az országgyűlés megalkotta a társasházi törvényt. Ez alapján a tulajdonosokat érintő jogok és kötelezettségek alapvetően két nagy csoportra oszthatók, a külön-, illetve a közös tulajdont érintőekre. A lakások birtokosait a saját tulajdona tekintetében megilleti a birtoklás, a használat, a hasznok szedésének és a rendelkezés joga.

A külön tulajdonban lévő lakás, illetve nem lakás céljára szolgáló helyiség használatának, hasznosításának szabályait a szervezeti-működési szabályzat határozza meg. Ennek értelmében minden tulajdonos jogosult a közös tulajdon tárgyainak birtoklására és használatára. Ám fontos kiemelni, ez nem sértheti a többi tulajdonos jogát és jogos érdekeit.

 

Forrás: https://www.szoljon.hu/kozelet/helyi-kozelet/sok-tarsashazban-okoznak-problemat-az-ontorvenyu-lakok-1504819/?fbclid=IwAR1Tg4aV0-Q4MMtdi0plS_DUl5Sv2POTOJ9bjcCeM3NnDSJ449ZydWVxwz0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük