Pályázatot nyert a „lordok háza”

Tolnán a népnyelv „lordok házának” nevezi a Szekszárdi utca 12. szám alatti társasházat. Az ingatlan névadásában kétségtelenül van némi irigység, ugyanakkor elismerés is: a társasház és közvetlen környezete a városközpont egyik meghatározó, esztétikus szigete. Ebben pedig elévülhetetlen érdeme van az épület lakóközösségének. Egy ambiciózus közös képviselővel, Mohai Andrással az élen immár hosszú évek óta törekednek az épület és környékének folyamatos állagmegóvására, szépítésére. Mindehhez pedig nem „felülről” várják a segítséget, hanem önmagukat megszervezve, közösségként, olykor szó szerint saját kezűleg valósítják meg elképzeléseiket.

A ház környékét parkosították, virágokat, dísznövényeket ültettek, ezeket folyamatosan gondozzák. Néhány éve – elsősorban vagyonvédelmi okokból – megvásárolva a területet, körbekerítették a társasházat. Idén nyáron pedig elkészült az épület teljes külső hőszigetelése, újrafestése.

Mohai András elmondta: mindehhez jó érzésű emberek, összetartó lakóközösség szükséges. És persze olykor zsebbe is kell nyúlni, hitelt kell felvenni. De mindig csak olyan fejlesztéseket valósítanak meg, ami minden lakó számára vállalható anyagilag.

A közös képviselő azt is elmondta, hogy a napokban egy hazai pénzintézet országos pályázatán első díjat, ezzel 1,8 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el – közösségépítés kategóriában – a társasház pályázata, amely szintén önerőből készült. A támogatásból kisgyermekek számára játszótornyot állítanak fel, grillező kerül a kertbe, felújítják a növényzetet és öntözésre szolgáló esővíztárolókat helyeznek el.

 

 

Forrás: https://www.teol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/palyazatot-nyert-a-lordok-haza-1243137/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük