Nem verhetik fel a lakókat a takarítók

Nyáron az embe­rek általában nyitott ablaknál alszanak. Egyik olvasónk rendszeresen arra ébred hajnalok hajnalán, hogy hatalmas zajjal viszik ki a szemeteskukákat a társasház elé, ahol lakik.

– Húzzák-vonják, dobálják a konténereket ahelyett, hogy meg­emelnék azokat. Aztán se történt változás, hogy megelégeltem, és kiszóltam a földszinti lakásom ablakából – panaszkodott a Borsnak Kata. Felvetődik az általános kérdés: Van-e szabály arra, hogy a házgondnokok, a takarítók mikor végezhetik zajjal járó munkájukat egy társasházban?

– Mindig a lakók érdeke az első. A házirendben kell rögzíteni, hogy a közösség miben állapodott meg, mik az igényei – mondta a Borsnak Weisz Gábor Miklós, a Magyar Közös Képviselők Egyesületének szakmai igazgatója.

– A takarítást végezheti külsős vállalkozó, cég vagy a társasház munkavállalója is, számukra a munkavégzés idejét munkaszerződésben rögzítik, amit lehet mó­dosítani. Ha a kukákat nem a lakók által megfelelőnek tartott időszakban, ráadásul nagy zajjal pakolják ki, jogos a tulajdonos panasza. Ebben az esetben első körben a közös képviselő jelezheti a problémát, és kérheti, hogy tartsák tiszteletben a kora reggeli és a késő esti órákat, mivel ezt egyébként is jelezte a lakóközösség a házirendjében – fejtette ki a Borsnak a szakértő.

Abban az esetben, ha a probléma állandóvá válik, és feltételezhető a szándékosság, sőt a rosszindulat, ráadásul a közös képviselő sem teszi meg a megfelelő lépést, társasházi tulajdonosi közgyűlést kell összehívni.

Forrás: http://www.borsonline.hu/aktualis/nem-verhetik-fel-a-lakokat-a-takaritok/180112

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük