Hosszú vagy rövid távú lakáskiadás: melyik éri meg jobban?

Hamarosan kihirdetik a felvételi ponthatárokat, vagyis kezdetét veszi a nagy albérletkeresési láz – miközben épp a nyár derekán járunk, amikor a turisták részére szánt rövid távú lakáskiadás is nagyon kecsegtető bevételi forrás lehet. Mit tehet a lakástulajdonos?

Ahhoz, hogy jó döntést hozhassunk, érdemes átgondolni, mivel is jár a rövid, illetve a hosszú távú kiadás.

Kell-e engedélyt kérni a lakás bérbeadásához?

A rövid távú lakás bérbeadás, nem a klasszikus értelemben vett bérbeadás, hanem valójában egy szálláshely szolgáltatás, amely engedélyhez kötött tevékenység. A lakás fekvése szerint illetékes önkormányzattól szükséges engedélyt kérni ezen tevékenység végzésére és be kell jelenteni az idegenforgalmi adózás (IFA) miatt az adóirodán. Ezt a szolgáltatást biztosító magánszemély erre vonatkozó adószámmal is kell, hogy rendelkezzen.

Ha hosszú távon adnánk bérbe a lakást, az előbb említett önkormányzati engedélyre nincs szükség, és a bérbeadás végezhető a magánszemély saját adóazonosítója alatt vagy ezen tevékenységre a NAV-tól külön adószámot kérhet.

Kell-e a társasháztól vagy lakásszövetkezettől hozzájárulás?

Feltétlenül vizsgáljuk meg, hogy a társasház vagy lakásszövetkezet szervezeti és működési szabálya(SZMSZ), vagy közgyűlési határozata nem korlátozza-e a lakás rövid távú bérlet útján történő hasznosítását.

Milyen előnyei vannak a rövid távú lakáskiadásnak?

A nagyon népszerű rövid távú kiadásba a tulajdonosok a kecsegtető nagy hozam reményében vágnak bele.

Előnyei a rövid távú lakáskiadásnak, hogy például a külföldön munkát vállaló tulajdonosnak lehetősége van arra, hogy a lakást maga is használja, amikor hazaérkezik, nem kell a családtagoktól vagy barátoktól szívességet kérni, vagy másik szálláshelyet bérelni.

Okkal bízhatunk abban, hogy a turizmus céljával érkező személyek nem maradnak bent a lakásban, illetve a rövid tartózkodási idő alatt a lakást is kevésbé lakják le.

A váltakozó vendégek miatt a lakás takarítása és karbantartása a tulajdonos vagy az üzemeltetést végző cég által folyamatos, így jobban ellenőrizni lehet a lakás állagát, illetve nem kell egyszerre nagy beruházást végezni.

Mivel a vendégek az internetes felületeken történő időpont foglaláskor előre kifizetik a szolgáltatást, illetve biztosítva van a bankkártyás teljesítés, így biztos, hogy a lakást kiadó az ellenértéket megkapja és nem kell a „bérleti” díj után futnia, kevésbé jellemző a nem fizető bérlő.

Milyen hátrányai vannak a rövid távú lakáskiadásnak?

Mivel egy komplett szolgáltatásról beszélhetünk, sokkal több időt kell tölteni mind a lakók fogadásával, a szervezéssel, a takarítással, valamint több adminisztrációval is jár. Természetesen gombaszám szaporodnak az üzemeltetésre szakosodott cégek, akik 14-25% + ÁFA díj ellenében elvégzik helyettünk ezt a munkát, egyeztetnek a vendégekkel, átadják és átveszik a lakást, intézik és szervezik a lakás takarítását és a textíliák mosatását.

Vendégkönyvet kell vezetni a lakásban megforduló személyekről és a lakás fekvése szerint illetékes önkormányzat felé idegenforgalmi adót kell fizetni, az önkormányzati rendeletben meghatározott mértékben, ami gyakorlatilag pár száz forint személyenként és éjszakánként.

A rövid távú kiadás megkezdésekor a lakást feltétlenül rendbe kell hozni és be kell rendezni, így ez a tulajdonos részéről a lakás megvásárlásán kívül is nagyobb anyagi befektetést igényel, mintha hosszú távra adnánk ki a lakást, akár úgy, hogy a bérlő a saját bútoraival rendezi azt be.

A realizálható bevétel nagyban függ a lakás elhelyezkedésétől és attól, hogy a különböző portálokon a lakásban megforduló személyek milyen értékelést tesznek közzé a szolgáltatással és a lakással kapcsolatban.

A hosszú távú lakásbérlet előnyei

A turisták által preferált helyen lévő lakás esetén sem lehetünk biztosak abban, hogy a kihasználtság folyamatosan például 90%-os lesz, míg a hosszú távú lakáskiadás esetén egyenletesen és állandó bevétellel számolhatunk a teljes bérlet ideje alatt.

A lakásbérleti szerződéseket általában 1 év határozott időre kötik a felek azzal a kikötéssel, hogy ha a határozott idő lejárta előtt például 2 hónappal nem jelzik egymás felé a szerződés megszüntetésének szándékát, akkor a bérleti szerződés automatikusan további egy évre meghosszabbodik.

Hosszú távú kiadás esetén a bérleti díjon felül a bérlő fizeti a közüzemi (víz, gáz, áram) és az egyéb költségeket (közös költség, szemétdíj, internet kábeltévé, távfelügyelet), a lakás tulajdonosát így rendszerint csak a lakás biztosításának költsége és az esetleges építményadó terheli.

Hosszú távú lakásbérlet esetén az adminisztráció is kevesebb terhet ró a tulajdonosra. A magánszemély tulajdonos minden hónapban bizonylatot vagy számlát kell kiállítson a bérleti díjról és negyedévente az adóhatóság felé bevallási és előlegfizetési kötelezettsége áll fenn.

Hátrányok a hosszú távú lakásbérlet esetén

Aki hosszú távra adja ki lakását, számolnia kell azzal, hogy az ingatlanba beköltöző bérlő esetleg nem fizeti sem a bérleti díjat, sem a költségeket és a bérleti jogviszonyra tekintettel nem lehet tőle egyszerűen megszabadulni és a lakást birtokba venni. Ezen rizikó tényező miatt célszerű a lakásbérleti szerződést közjegyzői okiratba foglaltatni, hogy mind az esetleg felhalmozódott tartozás megfizetése, mind a bérlő kiköltöztetése rövid úton peres eljárás nélkül megvalósítható legyen.

A hosszú távon lakást bérlő egy otthont rendez be magának, életvitelszerűen a lakásban lesz, ott főzni, mosni fog, gyereket nevelni, kutyát tartani (persze utóbbit csak akkor, ha ezt a tulajdonos engedi). A lakás ebben az esetben nagyobb igénybevételnek van kitéve, jobban amortizálódik, többször merülhetnek fel a tulajdonost terhelő javítási, karbantartási költségek.

Mindenki ideje, lehetőségei és ambíció szerint kell eldöntse, hogy a lakás hasznosítás melyik módját választja.

A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!

Forrás: http://www.lakaskultura.hu/hirek/hosszu-vagy-rovid-tavu-lakaskiadas-melyik-eri-meg-jobban/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük