Életveszélyessé vált egy társasház Angyalföldön, egy napjuk volt kiköltözni a lakóknak

Évtizedek óta tudták, hogy az épület süllyed, de olyan sok pénzbe került volna a felújítás, hogy sokáig halogatták.

Huszonnégy óra alatt kellett kiköltözniük otthonukból egy budapesti társasház lakóinak január elején, miután a kormányhivatal életveszélyesnek nyilvánította az épületet. A hatóság megállapítása szerint az XIII. kerületben, az angyalföldi Mosoly utcában álló ház jelenleg is mozgásban van, a főfalak kifelé dőlnek, az egyik lakásban pedig leszakadt a mennyezet – írja a Telex.

A lap beszámolója szerint a lakók közül többen rokonokhoz vagy albérletbe költöztek, ketten idősotthonba kerültek, de akad olyan is, aki még mindig nem tudja, hogyan oldja meg hosszabb távon a lakhatását.

A cikkből kiderül, hogy a II. világháború után felhúzott épület problémáiról közel harminc éve lehetett tudni, több szakértői vélemény szerint is gyenge alapanyagokból és rossz helyre épült. Már 1956-ban, és azóta többször is meg kellett erősíteni.

A statikai problémák ellenére az 1994-ben társasházzá alakult épületben 14 lakást megvásároltak, a többi 16 az önkormányzat tulajdonában maradt. A többségükben már nem lakott senki.

Egy 2013-as felmérés szerint 213 millió forintból menthető lett volna az épület, több tulajdonos azonban nem vállalta a felújítással járó költségeket, az önkormányzat pedig nem tartotta etikusnak, hogy a tulajdoni hányadát felhasználva, egyoldalúan döntsön a kérdésben. Öt évvel később a lakóközösség már elfogadta volna a feltételeket, addigra azonban csak jóval drágábban lehetett volna elvégezni a rekonstrukciót.

A megoldást egy befektető jelentheti, aki a telken új épületet húzhatna fel, a tulajdonosok pedig tőle remélhetnének pénzt az elhagyott lakásukért.

Forrás: https://hvg.hu/itthon/20210127_mosoly_utca_angyalfold_tarsashaz_eletveszely_kormanyhivatal

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük