Életfát festett Darvas Iván a barcsi társasház oldalára

Újabb szemet gyönyörködtető alkotáson dolgozik Darvas Iván, aki nemrégiben a belváros két társasházának falát műalkotássá varázsolta.

Ezúttal egy életfa és két gólya alakja kezd kirajzolódni a Bajcsy-Zsilinszky utcai ház falán. Az állvány tetején találtuk meg Darvas Ivánt, aki ottjártunkkor éppen a kép tetején dolgozott. – Június közepén kezdtem el a festést – mondta az alkotó. – Nem dolgozom ezen minden nap, mert nem ez a főállásom, de amint tudok, jövök és folytatom a munkát.

Ez lesz a harmadik olyan épület, amelyet a barcsi alkotó keze munkája díszít, hiszen már egy csodaszarvas és egy ló festmény felkerült két másik házra. Mindhárom munkát az önkormányzat kérte Ivántól, aki persze szívét-lelkét beleadva készítette el az alkotásokat. – Szeretem a népi motívumokat – magyarázta az alkotó. – Azt gondolom, hogy ezek a minták, ha csak tudat alatt is, de megszólítanak minket, magyar embereket.

A képei színesek, meseszerűek, de egyben valóságosak is. A népi motívumok mellett felhasználja munkái során a perzsa miniatúra festészetből tanultakat és persze a barcsi vízügyi tanulmányok is jól jönnek. – A mintákat szabad kézzel rajzolom fel a falakra – mondta kérdésünkre Darvas Iván. – Az első képnél csak felmentem az állványra és nekiláttam. Majdnem két és fél óra volt, mire húztam egy négy méteres vonalat. Aztán hazamentem és kitaláltam valami mást, eszembe jutott a középiskolai tanulmányaimból a segédnégyzetes nagyítás.

Így aztán a fal méreteit milliméter papírra vetítette és kiszámolta, hogy egy centiméter hány méternek felel meg a falon. Berácsozta a falat, majd erre rajzolta rá a mintát. A folyamatot nehezítette, hogy az alkotó az első képeknél még nem igazán tudta leküzdeni tériszonyát. Ám Darvas Iván elárulta: azóta ez sokat javult, csak olyankor rezeg kezében az ecset, ha az állvány tetején állva erősebb szél jön.
Az életfa kép, ha elkészül az eddigi legnagyobb munkája lesz, hiszen ez 103 négyzetméteres felületre kerül fel. Az elkészítéséhez nem kis mennyiségű anyagra volt szükség, mert a rajzolást 5 ácsceruza bánta, a festéshez pedig közel 50 liter homlokzati festéket használ el.

Forrás: https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/eletfat-festett-darvas-ivan-a-barcsi-tarsashaz-oldalara-1670867/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük