Biztonságosak a nagykanizsai társasházak liftjei

Biztonságosak a nagykanizsai társasházak liftjei és a szakemberek rendszeresen ellenőrzik a felvonók állapotát. Október végén jelent meg egy kazincbarcikai édesanya posztja, amit a közösségi oldalán osztott meg. Ebben leírta, hogy leszakadt egy liftfülke tetejének a fele, miközben két gyermeke és az édesapjuk is ott tartózkodott. Ahogy arról Németh László, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. házkezelési csoportvezetője tájékoztatott: Nagykanizsán ehhez hasonló eset, vagy komolyabb baleset még soha nem történt.

Jelenleg 96 társasház van az NKVG Zrt. kezelésében, ebből 10 lakóépületben található lift. A személyfelvonóval rendelkező társasházak szerződésben vannak egy-egy szolgáltatóval, akik havonta ellenőrzik és naplóban dokumentálják az állapotát – mondta el Németh László. Hozzátette: ha valamilyen probléma van, akkor azt jelzik a közös képviselő felé. Nagyobb munka esetén azonnal leállítják az érintett liftet. Ezenfelül ezeket a szolgáltatókat az ÉMI-TÜV SÜD Kft. biztonságtechnikai cég felügyeli.

– Azért van erre szükség, mert a törvény szerint a 10 évnél fiatalabb lifteket évente kell így ellenőriznie az ÉMI-TÜV SÜD Kft.-nek. A 10 évnél idősebb lifteket fél évente ellenőrzik. Tehát mondhatjuk azt, hogy felügyelet alatt vannak a liftek, gyakorlatilag nagyfokú hibásodások nem nagyon fordulhatnak elő. De, ha előfordulnak, akkor azonnal a lift le van állítva – nyilatkozta Németh László, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. házkezelési csoportvezetője.

A házkezelő azt is elmondta, ha egy liftnél elszakad az egyik kötél, vagy esetleg a felvonó hirtelen elindulna lefelé, akkor van egy olyan szerkezet benne, úgynevezett fékező, ami 1 centiméteren belül megállítja a liftet.

– Tehát ez azt jelenti, hogy az adott gyorsulást 10 százalékkal meghaladja, abban a pillanatban leáll a lift. Felfelé is elmozdulhat a lift, ezért már több társasháznál beszereltettük a felfelé mozgó biztonsági szerkezetet, ami szintén ugyanígy ellátja a liftet. Tehát biztonságossá teszi – tette hozzá Németh László.

A kazincbarcikai esetről utólag kiderült, hogy nem szakadt le a lift, csupán az ajtaja akadt be, ami megállította a fülkét.

Forrás: https://kanizsaujsag.hu/hir/202111/biztonsagosak-a-nagykanizsai-tarsashazak-liftjei

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük