Angliai különdíjat kapott a győri zöldtető

A győri ArchiGreen Kft. az országhatáron kívül is jó hírét vitte a városnak, ugyanis a cég innovatív zöldtetőrendszerével készült a nottinghami egyetem teteje.

A zöldtető kiváló hőszigetelő, megfogja a port, megköti a szén-dioxidot, visszapárologtatja a lezúduló csapadékot, Győrben ráadásul még a zöldfelületi mutatóba is beszámít, marad tehát hely a társasházi parkolóknak. Ezenkívül látványa a szemnek is kellemes, mégiscsak más, mint amikor a bitumenes tetőt kell nézni a környező házak ablakaiból. Nem csoda, hogy a lapos tetős társasházak megjelenésével egyre népszerűbb a tető „befüvesítése”.

A győri ArchiGreen Kft. az országhatáron kívül is jó hírét vitte a városnak, ugyanis a cég innovatív zöldtetőrendszerével készült a nottinghami egyetem teteje, amely Angliában az Év tetője 2017 versenyen a négyes döntőbe jutott, különdíjat érdemelve kikörnyezettudatosságáért. A szigetországban vadvirágok és fű borítja a tetőt, nálunk varjúhájfélék, amelyek éppen ezekben a hetekben virágoznak, színekben gazdag rétet varázsolva többemeletnyi magasba.

„A zöldtető 30–35 liternyi vizet képes tárolni négyzetméterenként, elnyeli a napfény kilencven százalékát, így a társasház belsejében jóval alacsonyabb lesz a hőmérséklet – ecseteli a rendszer előnyeit Somogyi Mihály, az ArchiGreen ügyvezetője. – Megfizethető: egy százhúsz négyzetméteres, szigetelés nélküli zöldtető másfél millió forintból megépíthető.” Győrben a kórház, számtalan cég irodája, társasházak sokasága mellett például az épülő Árpád úti parkolóház és sok-sok családi ház szavazott már a zöldítésre.

A csupasz tetőre kerülő rétet csupán az első hónapokban kell öntözni, utána különösebb karbantartást nem igényel, mindössze évente kétszer-háromszor kell gyomtalanítani és a tápanyagot pótolni. Egyaránt létezik kertként használható és taposást nem tűrő növényekkel telepített, a nottinghami, díjat elnyerő az utóbbiba sorolható. A lehetőségek korlátlanok, akár fák között is sétálhatunk a lakások felett – minden csak az ültetőréteg vastagságától függ.

 

 

Forrás: http://m.kisalfold.hu/gyori_hirek/angliai_kulondijat_kapott_a_gyori_zoldteto/2566311/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük