A zajnál már csak a tájékoztatás hiánya zavaróbb

A villanyszerelési, az építőipari, a felújítási és más egyéb munkálatok porral, kosszal, illetve zajjal járnak. Az ilyen tevékenységek során használt eszközök, mint például a fúrógép, a vésőgép, az ipari porszívó, de még egy egyszerű kalapács sem éppen a legcsendesebb.

Ezek a kellemetlen zajok jócskán áthallatszódnak a szomszédságba, társasházak esetén akár 5-6 lakással arrébb is, ezzel próbára téve az ott élők idegrendszerét. Az biztos, hogy senki számára nem élvezetes – jó esetben pár percig, de akár óráikig, sőt, napokig – hallgatni ezt a ricsajt.

Azonban felmerül a kérdés, hogy kell-e vagy illik-e tájékoztatni a lakókat a zajkeltés okáról és idejéről. Noha minden társasháznak megvan a maga házirendje, s egészen pontosan meg van szabva, mikor végezhetők a zajjal járó tevékenységek, mégis zavart kelthetnek a váratlan hangoskodások az emberek életében. A házirend szigorú betartása sem biztosítja az éppen éjszakai műszakban dolgozók, a kisgyermekes családok, esetleg a betegágyban fekvők nyugalmát.

A témában felkerestük a Lakásszövetkezetek és Társasházak Baranya Megyei Szövetségét (LAKTÁSZ). Kérdéseinkre Lippóy András elnöktől kaptunk válaszokat.

Hírportálunkat tájékoztatta, hogy a lakásfelújítással járó hangoskodást a társasházakban az SzMSz-ben (Szervezeti és Működési Szabályzat) és/vagy a közgyűlés által elfogadott házirendben,- lakásszövetkezetek esetében pedig az alapszabályban és szintén a közgyűlés által elfogadott házirendben kell szabályozni. A szűkebb szabályozáson túl városi rendelet is szól a „csendrendeletről”.

– A felújítások értesítésének kötelezettségét is ezekben szabályozhatjuk, mi fontosnak tartjuk a kiírást, hogy ki, mikor, mit végez a lakásban, ugyanis a többi lakó ez alapján tud alkalmazkodni az esetleges fúrás/vésés miatti hangoskodásokhoz. Fontos, név és telefonszám szerepeljen a kiírásban, hogy probléma esetén tudjanak kit értesíteni – írta válaszában a szövetség elnöke.

Mind a társasház,- mind a lakásszövetkezeti törvény rendelkezik arról, hogy a tulajdonosnak a tulajdonjog megszerzése után be kell jelentkezni a kezelőnél, mint új tulajdonos. Így minden felelősség a tulajdonosra hárul.

Váratlan hangoskodás esetén a legegyszerűbb rendőri bejelentéssel élni, a társasházak esetében a település jegyzője látja el a törvényi felügyeletet, ide is lehet jelenteni az elhúzódó problémákkal járó felújításokat, valamint a megoldatlannak tűnő eseteket peresíteni lehet.

Nemrég a saját bőrömön tapasztaltam meg egy hasonló kellemetlenséget. Egyik reggel egy ütvefúrógép rémísztett fel mély álmaimból. A hangja olyannyira hangos volt, mintha csak a lakásom falain belül használták volna, a végén már egyszerre két eszköz hangja visszhangzott az egész épületben. Mindezzel csak annyi problémám akadt, hogy teljes mértékben akadályozott a munkámban. Telefonhívások tömkelegét kellett volna lebonyolítanom aznap délelőtt, azonban nem hogy a beszélgetőpartnerem, még a saját hangomat sem hallottam.

A legtöbb társasház,- és a lakásszövetkezet azt javasolja, hogy a munkálatok megkezdése előtt minimum egy héttel jelezzék a lakók felé. Szükséges és illő volna a lakóközösséget időben, a megfelelő módon tájékoztatni a zajjal járó munkálatokról, annak időpontjáról, időtartamáról, esetleg a befejezés várható dátumáról. A legjobb lenne, ha az egész társasház tudomást szerezne róla, de minimum a közvetlen szomszédok kapjanak tájékoztatást a tevékenységről, akár személyesen, akár üzenetben, akár levélben, de még egy ajtóra ragasztott papírcetli is megteszi.

Hasonló a helyzet a légkondicionálók felszerelésével is, ez mindig csak fölösleges vitákra ad lehetőséget, akárcsak a kutyatartás kérdése.

Több szervezet is jelezte az önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal felé a megoldásra váró problémákat, hiszen ezekben a körökben volna a legjobb leszabályozni mindezeket. Azonban mindig visszadobják azzal magyarázva, hogy ezeket a házak szabályozzák. Viszont, ha a házak kezébe adják ezt a lehetőséget, akkor a legtöbb esetben életszerűtlen szabályok születnek.

A legnagyobb probléma, hogy nincs kontroll, aki vagy ami ezt hatóságilag tudná ellenőrizni. Tavaly márciusban annyi változás történt, hogy a kisebb fokú szabálysértések átkerültek a rendőrség hatáskörébe.

Összegezve tehát: egy központi, átfogó szabályozásra volna szükség, ami a társasházakat illeti. Így megszűnhetne a káosz a társasházak és az együttélés körül.

Forrás: https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-zajnal-mar-csak-a-tajekoztatas-hianya-zavarobb-4022150/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük