100 milliót fizettetnének ki a társasház lakóival

Botrányba fulladt az egyik budafoki társasház lakógyűlése. A szükségessé vált felújítási munkálatokra egy olyan cég pályázatát szeretné a közös képviselő elfogadni, amely 109 millió forintért vállalná a kivitelezést. Mivel a felújítási alapban csak 10 millió forint van, a fennmaradó összeget a lakóknak kellene kifizetni.

Az egyik ott élő, gyed-en lévő anyuka teljesen kétségbeesett. Attól tart: kilakoltatják őket, mivel nem tudják a rájuk eső részt fizetni. Félelmével nincs egyedül, több lakó is retteg. A cég monopolhelyzetben van. Egyedüliként pályázott a kivitelezésre.

– Hitelképesség-felmérés nélkül akarják a társasházat belerángatni egy horribilis összegű hitelbe – panaszolta a Borsnak az anyuka. Ha ezt így elfogadják, akkor a következő tíz évben harminchatezer forintra nő havonta a közös költsége.

Dr. Horváth P. András ügyvéd szerint gyakori probléma, hogy a társasházak korából és állapotából fakadó felújítási költségek meghaladják a tulajdonosok megtakarításait.

– A többségi döntés kötelező, a teljes tulajdonosi körre nézve. Mindezek miatt érdemes az albetétek tulajdonosainak a projekt előkészítő szakaszában is aktívan részt venniük, felülvizsgálni a tervezett költségek megalapozottságát, a bevont vállalkozói kört, lehetőség szerint versenyeztetni, azaz kikerülni azt a tapasztalt szomorú állapotot, ami jelen esetben is felmerült, hogy csak egy, feltehetően a közös képviselet által támogatott ajánlattevő van – mondta el az ügyvéd.

 

 

Forrás: http://www.borsonline.hu/aktualis/100-milliot-fizettetnenek-ki-a-tarsashaz-lakoival/160560

2 thoughts on “100 milliót fizettetnének ki a társasház lakóival”

 1. Most alapítottunk társasházat osztatlan közös tulajdonból. 3 lakás és 2 üzlet van, 5 tulajdonos. Ha nem bízunk meg közös képviselőt, és egyik tulajdonos sem vállalja a ház ügyeinek intézését, viszont a háznak szükséges lenne felújításra pénzt gyűjteni akkor mi lenne jó megoldás ? A PTK szabályt alkalmazva mégiscsak kellene lakógyűlést tartani hogy a tul.hányad szerint szavazzunk a pénzt kezelő személyéről, majd a felhasználásról. A lakógyűlés határozata azonban nem kötelező érvényű. Milyen megoldás kellene esetünkben ?

  1. Kedves Erzsébet!

   Amennyiben a tulajdonosok közül senki nem vállja a feladat ellátását, úgy javaslom egy társasházkezelő felkérését erre a célra.

   Üdvözlettel,
   Aspermayer Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük