Az ablak összhatásának meghatározó eleme: a könyöklő

Belső tereink hangulatának kialakításához hozzá tartozik, hogy az ablakainkat hogyan díszítjük. Itt azonban nem csak az ablak fölé helyezett függönyökről lehet szó, hanem nagyon fontos elem az ablak alsó részét meghatározó könyöklő megjelenése.

01

Legtöbbször az ablak a fal külső síkjára kerül, így a belső oldalon kialakul egy párkányrész. Ennek kialakítására, fedésére több lehetőségünk is van.

02Legegyszerűbb megoldás, ha nem alkalmazunk könyöklőt, csak kivakoljuk az ablak vízszintesen beugró részét. Ez azonban  a legsérülékenyebb és a legkevésbé esztétikus megoldás. Könnyen koszolódik, nehéz takarítani, és valószínűleg nem is helyezhetünk rá semmit, pont ezen negatív tulajdonságok miatt.

03
Pedig a könyöklő egyik praktikus kihasználása, ha növényeket vagy díszeket helyezünk rá, amennyiben a könyöklő magassága a földhöz közelebb került, úgy akár elgondolkozhatunk egy kényelmes, kipárnázott beülő kialakításán is. Ez nem csak praktikus, de nagyon esztétikus is tud lenni.

Ebből az elgondolásból alakult ki a bay window, ahol a fal kiöblösödése, és a bekerülő ablakok már a szerkezet segítségével ilyen beülőt képeznek.

07
A könyöklő anyaga és színe mindenképp közelítsen, vagy egyezzen meg az ablak anyagával és színével, így harmonikus összhatást kelt. Műanyag ablakhoz válasszunk színben azonos műanyag könyöklőt, fa ablakhoz pedig fa könyöklőt. Nagyon tartós és karcmentes megoldás a műgyantás, gránit vagy öntött-márvány könyöklő. Ez igen elegáns megoldás is.

04Beépítéskor fontos kérdés lehet, hogy vakolás előtt vagy után helyezzük-e el a könyöklőt. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is. Előre beszereléskor nehezebb lemérni a rendelkezésre álló helyet, hiszen tudnunk kell a vakolat vastagságát is, amit le kell vonnunk, viszont nem kell utólag vakolnunk, javítgatnunk a falfelületet. Ellenben megnehezítheti a beépítés után a könyöklő környékének vakolását. Ezért sokszor inkább az utólagos beépítést javasolják.

Forrás: ujhazcentrum.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük