Ablakszigetelő profilok

Csak a tél beköszöntével tűnik fel igazán, ha a lakásunk szigetelése nem tökéletes. A hideg „megtalálja magának az utat” indirekt módon a falszerkezeten, födémen, padozaton, vagy az ajtókon, ablakokon át is. Sokkal problémásabb viszont a direkt hővesztés, ami egész egyszerűen abból adódik, hogy az ablak-ajtó nem zár légmentesen.

Az ilyen jellegű probléma valószínűleg egész évben jelen van, de csak a hideg beálltával válik igazán feltűnővé. A fűtésszámlán is erősen meglátszik, ha az utcát fűtjük. Több oka is létezik a nyílászárók rossz szigetelésének.

IMG_2921A régi ablakoknál fenn állhat a szigetelés teljes hiánya, de probléma lehet a zárszerkezet kezdetleges kialakítása is. A hagyományos pallótokos, gerébtokos vagy kapcsolt gerébtokos ablakok annak idején még az adott kornak megfelelő hőszigetelési elvárások szerint készültek. Az ilyen megoldások felett azonban eljárt az idő. Ilyen esetekben utólagos szigetelőcsíkok felragasztása lehet a megoldás. Ezek a csíkok készülhetnek összenyomható, habosított anyagból vagy gumiból. Az utóbbiból a talpas kialakításúak alkalmasak erre a célra. Ennél egy fokkal jobb megoldás az utólagos bemarásos megoldás, ahol egy marógéppel az ablak peremébe kisebb vájatot készítenek. Ezek mérete lehet 6; 8; 10; 12mm. Ebbe a vájatba kerülhet behelyezésre az erre a célra gyártott különböző profiltípus, melynek biztos beilleszkedését a profilmetszeten látható szálkák biztosítják.

IMG_2897Modern hőszigetelő ablakok is szelelhetnek. Gyakori probléma az öregebb ablakoknál, ajtóknál, hogy a tok az évek alatt vetemedik, vagy az ajtószárny lógni kezd. Ilyen esetekben a gyárilag beépített szigetelőprofil nem illeszkedik a helyére, így előfordulhat, hogy nem is zár össze a tok és a szárny. A lógást bizonyos mértékig lehet kompenzálni a vasalaton található állítócsavarokkal. A nem megfelelő záródás adódhat még egész egyszerűen a szigetelő gumiprofil elöregedése miatt is. Ugyanúgy, mint minden műanyag, idővel ez is elveszti rugalmasságát. Elsősorban a sarkoknál, a sarokhegesztéseknél jelentkezik legelőszőr a probléma. Ilyenkor nincs mást tenni, minthogy kicseréljük/kicseréltessük a profilt. Mivel rengeteg típus létezik (cső alakú, omega típusú, és az abc összes betűtípusához hasonlító metszeti formájú), érdemes először a pontos azonosítással kezdeni, és csak utána vásárolni. Ezzel nagyon vigyázzunk, mert az ablakunkkal nem kompatibilis profillal, könnyen melléfoghatunk.

Forrás: ujhazcentrum.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük