Luxus öko ház az északi sarkkörön

A Hjertefølger család 2013 decemberében meglepő döntést hozott: az Északi sarkkörre költöztek, hogy a saját maguk által épített házban éljenek. A 6 tagú család nem is akármilyen házban éldegél: egy speciális, geodéziai épületben.luxus-oko-haziko-1
luxus-oko-haziko-7A háromszintes, 5 hálószobás geodéziai házikó a norvég Sandhornøya szigeten található, Oslo-tól kb. 1000 km-re, északra. A ház egy érdekes, részben gömb alakú szerkezettel van körbevéve, amely háromszögekből áll össze. Az építkezésnél elsősorban természetes anyagokat használtak: homokot, vizet, agyagot.

A különös forma megvédi a családot az erős széltől és hóesésétől, ugyanakkor megtartja a meleget.  Sőt, alatta még lehetőség nyílik arra is, hogy a lakók zöldségeket-gyümölcsöket termesszenek: sárgabarack, szőlő, kivi, szilva és uborka is terem a védett kis kertben. A család tagjai biológiailag lebomló anyagokat használnak a háztartásban, komposztálnak és újrahasznosítják a vizet is. Elképesztő a kilátás a környék vad dombjaira, szikláira, növényzetére, hogy az északi fényről már ne is beszéljünk.

luxus-oko-haziko-2

luxus-oko-haziko-3
luxus-oko-haziko-4

Az egész háznak különös atmoszférája van, nem csoda, hogy a család semmi máshoz nem tudja hasonlítani az érzést, amit az itteni élet jelent. Hogy mások is megtapasztalhassák ezt a gyönyörűséget, most további épületeket terveznek műhelyek, workshopok, üdülések részére.

luxus-oko-haziko-5

luxus-oko-haziko-6

Videó a házról ITT!

Forrás: morzsafarm.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük