Amit a korszerűsített fűtési rendszerekről tudni kell 1.rész

A termosztatikus radiátorszelep működése:

A rendszer működése során, a szelepen lévő termofej (hőmérsékletszabályozó) csak addig engedi a fűtővizet a fűtőtestbe, amíg a helyiség hőmérséklete el nem éri a hőfokszabályozó beállításának megfelelő értéket. Ezt követően automatikusan elzárja a fűtővíz útját. Amennyiben ugyanezen állásban a szoba levegőjének hőmérséklete a beállított érték alá csökken, a szelep újra nyit, és a radiátor felmelegszik.

A helyiség hőmérsékletének beállítása:

A kívánt hőmérséklet a termosztatikus szelepfej (termofej) megfelelő helyzetbe történő forgatásával állítható be. A termofej jobbra fordításával (zárásával) alacsonyabb, míg a balra csavarásával (nyitásával) magasabb hőmérséklet állítható be. Egy adott termofej álláshoz tartozó hőmérséklet – pontosan – csak az állítást követő 1-2 óra elteltével a helyiség hőmérsékletének mérésével határozható meg. A hőmérséklet igény szerint a termofej fordításával korrigálható. Ha a radiátort hidegnek érezzük, de a helyiség hőmérséklete a beállított értéken van, nem kell aggódnunk, a termoszelep megfelelően működik. A termoszelep nem igényel karbantartást.

Jó tanács:

A helyiség hőmérsékletét minden esetben szobai hőmérővel ellenőrizzék, és annak megfelelően szabályozzák a kívánt hőmérsékletet! Fontos, hogy a radiátor szelepek által elérhető legmagasabb hőmérsékleti értékeket az üzemviteli megállapodásban rögzített épület átlagos fűtöttségi paraméterek befolyásolják. Az üzemviteli megállapodásokban általában alacsonyabb értékek szerepelnek a termosztatikus szelepek maximum értékeinél.

http://www.fotav.hu/jo-tudni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük