Mi az enyém és mi a közös a társasházban?

Társasház, kizárólagos tetőtérhasználat, kizárólagos kerthasználat vagy gépkocsi-beállóhely használat. A mindennapokban sokunk használ kizárólagosan például olyan kertrészt vagy gépkocsi-beállóhelyet, amely nem az ő, hanem a társasházi tulajdonostársak közös tulajdonában áll. A nem megfelelő szabályozás miatt azonban gyakran ádáz viták alakulnak ki a lakók között. Most rendet vágunk.

Mi számít külön- és közös tulajdonnak?

Kezdjük a legelején! A társasház egy olyan speciális tulajdoni forma, ahol egyszerre találhatók külön és közös tulajdonban álló helyiségek. A lakások, irodák, üzletek jellemzően külön tulajdonban vannak, úgynevezett albetétek, külön Tulajdoni lappal rendelkeznek. Minden más pedig a tulajdonostársak közös tulajdonát képezi. Ilyen pl. a pince, a padlástér, a folyosó, a kert.

A társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény (társasházi törvény) szerint minden tulajdonostárs jogosult a közös tulajdon tárgyainak birtoklására és használatára, ez azonban nem sértheti a többi tulajdonostárs ezzel kapcsolatos jogát és jogos érdekét.

Van azonban olyan eset, amikor a lakók úgy döntenek, hogy adott tulajdonostársat feljogosítanak a közös tulajdon egy szeletének kizárólagos használatára. Új társasházaknál a legnépszerűbb a kizárólagos kerthasználat vagy kizárólagos gépkocsi-beállóhely használat. A tetőtér egy leválasztott részének az amelletti vagy az alatti lakáshoz csatolása inkább régebbi társasházaknál gyakori, nyíltan vagy teljes titokban.

Forrás: https://mfor.hu/cikkek/szemelyes_penzugyek/mi-az-enyem-es-mi-a-kozos-a-tarsashazban.html

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük