Könnyen tűzesethez vezethet a családi sütögetés, ha nem vagyunk kellően körültekintőek

Itt a nyár, de hol és hogyan grillezhetünk?

Meleg időben egyre többen mennek ki a szabadba, így egyre gyakoribbá válik a kültéri sütés-főzés is. Azok, akik csak földszinti terasszal vagy erkélyes lakással rendelkeznek, szintén előveszik grilltudásukat, ám ez épp olyan veszélyes vállalkozás lehet, mint egy szabad tűzön zajló sütögetés. Nem mindegy, hogy hol és milyen eljárással grillezünk; tanácsokért Papp-Kunkli Nórához, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjéhez fordultunk.

A házirendtől függ

– Társasház erkélyén lehet grillezni, de nem mindegy, hogy milyen módszerrel. Gázpalackról működő grillt vagy zsámolyt társasház erkélyén tilos működtetni, ahogy a faszénnel, brikettel, parázsló fával működő eszköz sem használható biztonságosan. Ha az erkélyen grilleznénk, azt elektromos változattal tegyük. Mielőtt nekiállunk az erkélyen főzőcskézni, előtte olvassuk el a társasházunk házirendjét, nem tiltja-e az ilyen tevékenységet – emelte ki Papp-Kunkli Nóra. Szavai szerint nem gyakori, hogy olyan tűzesethez riasztják a Hajdú-Bihar megyei tűzoltókat, ahol erkélyen grillezés miatt tűz keletkezett volna egy társasházban. Mint mondta, olyan előfordul évente kétszer, hogy a grillezésből adódó füstöt vélik tűznek, és emiatt riasztják a tűzoltókat, de oltásra nem kell beavatkoznia az egységeknek. (Általában a külföldi diákok nincsenek tisztában azokkal a szabályokkal, amelyeket a társasház megalkot.)

Az elektromos grill zárlata is okozhat tüzet, úgy, mint minden más árammal működő berendezés.

Használat után körültekintően ki kell kapcsolni, ki kell húzni a konnektorból a készüléket, és vigyázni arra, hogy a felforrósodott grillrács­ra ne kerüljön éghető anyag (például konyharuha, szalvéta, papírpohár.)

Általában felfelé terjed

Bár ritka eset, bármikor megtörténhet az erkélyen szervezett grillezés esetében, hogy tűz üt ki. Ilyenkor fontos, hogy legyen a közelben oltóanyag. A katasztrófavédelem szakembere a tűz terjedésének lehetséges lassításáról is szót ejtett. – Ha mégis tűz keletkezik az erkélyen, terjedését és annak sebességét nagyon sok minden befolyásolhatja. A tűz általában felfelé terjed, s a társasház külső homlokzatának anyagától, szerkezeti felépítésétől függ annak gyorsasága. Az éghető anyagok közelsége is befolyásolja a tűz terjedését. Redőny, nád térelválasztó, takaró, műanyag székek, asztalok mind-mind felerősíthetik a folyamatot. Ha füstöt, tüzet látunk, azonnal értesíteni kell a tűzoltókat a 112-es segélyhívó telefonszámon, és fontos elhagyni az erkélyt. Érdemes becsukni az ablakokat, erkélyajtót, hogy a tűz ne terjedjen át olyan gyorsan a lakásba. Kisebb tüzeket egy porral oltó készülékkel magunk is képesek vagyunk eloltani, de semmiképpen ne veszélyeztessük testi épségünket, ha elhatalmasodtak a lángok – hangsúlyozta Papp-Kunkli Nóra. Tájékoztatása szerint az adott társasház maga rendelkezik arról, hogy engedélyezi vagy tiltja-e az elektromos grill használatát, ettől függetlenül, ha a grillezés miatt tűz keletkezik, akár az épületben, akár a növényzetben, tűzvédelmi bírságot szab ki a hatóság. Ennek mértéke több tényezőtől függhet, többek között például attól, hogy volt-e szükség tűzoltói beavatkozásra, mekkora a kár, mennyi tűzoltó vonult.

A bírság összege 10 ezer forinttól akár 3 millió forintig is terjedhet.

Forrás: https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/konnyen-tuzesethez-vezethet-a-csaladi-sutogetes-ha-nem-vagyunk-kelloen-korultekintoek-5465009/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük