A kémény miatt vitatkoznak Békéscsabán

Egy 12 millió forintos kéményrendszer miatt vitatkozik a Békéscsabai Lakásszövetkezet és a szövetkezettel a közös képviseletre vonatkozó szerződést tavaly év végén felmondó Kazinczy-lakótelepi társasház. A lakásszövetkezet szerint jogosan követelik a kémények miatt az összeget, a társasház szerint viszont nem, mivel a lakók nem kémény építéséről döntöttek évekkel ezelőtt, hanem kéménybélelésről. A két fél nem tud peren kívül megállapodni, ezért mindkét fél bírósághoz fordul jogorvoslatért.

Négy éve arról döntöttek a Kazinczy-lakótelep 28. szám alatti társasház lakói a közgyűlésen, hogy energetikailag korszerűsítik az épületet, ami többek között szigetelést, kéménybélelést, a lakások 40 százalékánál pedig kazánok telepítését jelentette volna, ezzel kiváltva a konvektoros rendszert – kezdte a társasházat jelenleg kezelő közös képviselő, Osváth Edit.

A beruházás 2018 őszén indult kéményépítéssel. Bár a lakók már akkor jelezték, hogy nem erről döntöttek, a kémények megépültek, igaz, azokat idén év elejéig nem lehetett használni, hiszen nem kapta meg az engedélyt.

Az úgynevezett GINOP-os beruházás ezzel a kéményépítéssel véget is ért, viszont a lakók közül senki nem látott aláírt pályázatot, hitelszerződést, vállalkozói szerződést.

Az előző év közepén a lakásszövetkezet tartott egy újabb közgyűlést, ahol tájékoztatták a lakókat, hogy új kivitelező kell, ám immár közel kétszer annyiba kerülne a ház korszerűsítése. ­Noha az áremelkedés ellenére is megszavazták a fejlesztést – ami a számításaik alapján lakásonként 3,4 millió ­forintos terhet, 20 évre szóló hitelt jelentett volna –,

végül aláírásokat gyűjtöttek, és egy újbóli közgyűlésen lemondtak a beruházásról. Addig viszont a 12 millió forintos kéményrendszer elkészült.

Majd a lakók úgy döntöttek, hogy a közös képviseleti megbízást felmondják a lakás­szövetkezettel – hiszen az is egy szolgáltató, és ha a fizető fél nem elégedett a szolgáltatással, azt fel lehet mondani. Így lett Osváth Edit, mint tulajdonos, az új közös képviselő. Elmondta: ekkor kezdődött el a ház kálváriája.

Szerinte a társasházi törvény világosan leírja, hogy képviselőváltás esetén minden, a társasházhoz tartozó iratot át kell adni az új kezelőnek, azt feltételhez nem lehet kötni. Ez azonban eddig nem történt meg. Hozzáfűzte: a lakásszövetkezet a 12 millió forintos számla kifizetéséhez köti a papírok átadását. Hosszas és többszöri egyeztetés sem vezetett eredményre, így a társasház benyújtotta keresetét a bírósághoz, hogy megkaphassa a ház dokumen­tumait. Az eljárás folyamatban van.

Osváth Edit kiemelte, hogy egy közös képviselőnek a tulajdonosok érdekeit kell szem előtt tartania.

A társasház 43 lakásból áll, ám ebből csak 35 lakásnak van lehetősége bekötni a kéménybe.

Felmerül, hogy mi lesz a többi lakással, és kérdés az is: ki döntötte el, hogy nekik nem kell kémény. Úgy véli, nem lehet úgy kifizetni 12 millió forintot, hogy nincs mögötte semmilyen szerződés, nincs szó a jótállásról, a szavatosságról, nincs teljesítési igazolás sem. Azt sem tudják, ki volt a kivitelező. Elmondta: a lakásszövetkezettel történt egyeztetések során szóba került, hogy a társasház rendelkezik 6 millió forinttal, és ha ezt az összeget átutalják a volt kezelő részére, akkor a maradék 6 millió forintot kamatmentesen kell öt éven át törlesztenie a háznak.

A lakásszövetkezet ajánlata szerinte elfogadhatatlan, már csak azért is, mert a lakók nem ezt a beruházást szavazták meg.

A további ­részletekről szólva hozzátette: válaszlépésként a ­lakásszövetkezet a lakókat egyenként, tértivevényes levélben ­szólította fel fizetésre, azaz a 12 millió forint kifizetésére, előrevetítve azt, hogy ha nem fizetnek a tulajdonosok, meg­indítják ­mindenki ellen a bírósági eljárást. Osváth Edit ­szerint a ­lakók megijedtek. Mivel a 43 lakásból csak 35 köthet rá a kéményre – és eddig ezt csak néhány tette meg –, ­szerintük kérdéses, hogy miért követeli­ minden lakótól az összeget a lakásszövetkezet­.

Az új közös képviselő, Osváth Edit azt mondta, hogy

a társasház év eleje óta nem kapta meg a lakásszövetkezettől jogos tulajdonát, vagyis a ház összes dokumentumát, és hogy a lakásszövetkezet a tartozásra hivatkozik, és nem is hajlandó egyezkedni.

A Békéscsabai Lakásszövetkezetnél azzal a példával éltek: ha egy szabótól valaki rendel egy öltönyt, és az elkészül, nem viheti el fizetés nélkül. Szerintük – a 12 millió forintos kéményen felül – egy számlát nem fizetett ki a társasház, ezért tartották vissza a dokumentumokat. Hozzátették: nemrég azonban küldtek egy levelet, miszerint hajlandók átadni a papírokat, a levelüket azonban nem vették át. Osváth Edit erre azt válaszolta: sem ő, sem a társasház ügyvédje nem kapott levelet.

Forrás: https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-kemeny-miatt-vitatkoznak-bekescsaban-4278446/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük